PLATA FACTURILOR EMISE DE GRĂDINIȚELE/ȘCOLILE PRIVATE O OBLIGAȚIE A PĂRINȚILOR PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ?!

Prin instituirea stării de urgență prin Decretul nr. 195/2020 și prelungită prin Decretul nr. 240/2020, ca urmare a declarării pandemiei de Covid 19, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ (în care sunt incluse și grădinițele/școlile private) au fost suspendate.

Totodată, la data de 27 Aprilie 2020, Ministerul Educației și Cercetării a hotărât împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății ca, cursurile din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal să rămână suspendate – însă se va continua învățarea asistată de tehnologie până la data de 12 Iunie 2020, atunci când se vor încheia cursurile anului școlar.

În acest context, deși, (i) autoritățile centrale și locale au luat o serie de măsuri, venind în ajutorarea operatorilor economici (în speță, grădinițele/școlile private) prin oferirea unor facilități de ordin economic și fiscal (e.g. posibilitatea de a suspenda plata chiriilor sau posibilitatea de a suspenda derularea unui contract de furnizare de alimente pe perioada stării de urgență) și (ii) grădinițele/școlile private nu mai execută integral ori nu mai execută în niciun fel obligațiile asumate prin contract, acestea din urmă continuă să emită facturi pe durata stării de urgență – pe care le solicită la plată părinților, și ei aflați într-o situație economică dificilă datorată măsurilor luate în această perioadă (reducerea salariilor, intrare în șomaj tehnic).

Cu alte cuvinte, profitând de poziția pe care o au și de teama părinților de a nu mai beneficia, după ridicare stării de urgență ori începând cu anul școlar 2020 - 2021, de acest tip de servicii (prin posibila reziliere a contractului de prestări servici, ca urmare a neonerării facturilor emise de grădinițele/școlile private, ce ar conduce la posibila afectare a copilului din punct de vedere emoțional prin schimbarea grădiniței/școlii), aceste instituții continuă să emită facturi și să solicite părinților plata acestora, deși în această perioadă, nu mai execută integral ori nu mai execută în niciun fel obligațiile asumate prin contract.

Cu toate că, în această perioadă dificilă, majoritatea populației a avut de suferit din punct de vedere financiar, reprezentanții acestor instituții continuă să nu dea dovadă de solidaritate, aspect ce scoate în evidență reaua-credință a acestora - prin perceperea, în mod abuziv, a acestor indemnizații școlare.

Așa încât, în prezența unei conduite abuzive a reprezentanților acestor instituții, părinții trebuie să cunoască faptul că se află în poziția, de la caz la caz, de a nu achita integral suma inclusă în aceste facturi (indemnizația școlară).

Practic, cât timp grădinițile/școlile private nu își îndeplinesc în totalitate obligațiile asumate prin contractul de prestări servicii ori nu îndeplinesc niciun fel de obligație, nu pot fi în poziția de a percepe plata integrală a indemnizației școlare.

În acest context, părinții ar trebui să poarte discuții cu reprezentanții grădinițelor/școlilor private pentru a se ajunge la un consens cu privire la reducerea valorii indemnizației școlare (reducere ce trebuie să fie una proporțională cu îndeplinirea obligațiilor asumate de către aceste instituții prin contract) – prin trimiterea unei notificări. De precizat că, reducerea indemnizației școlare rămâne la latitudinea grădiniței/școlii private.

În aceeași ordine de idei, părinții trebuie să aibă cunoștință și de instituția excepției de neexecutare prevăzută în Codul civil român: atunci când obligaţiile născute dintr-un contract sinalagmatic sunt exigibile, iar una dintre părţi nu execută sau nu oferă executarea obligaţiei, cealaltă parte poate, într-o măsură corespunzătoare, să refuze executarea propriei obligaţii […].

Atragem atenția că instituția excepției de neexecutare trebuie analizată de la caz la caz, în funcție de particularitățile fiecărui contract în parte, precum și de modalitatea în care sunt îndeplinite obligațiile asumate de către părți.

În concluzie, apreciem că în prezența perceperii abuzive a indemnizației școlare de către școlile/grădinițele private – deși acestea nu execută în totalitate obligațiile asumate prin contract ori nu le execută nicicum, părinții au posibilitatea, de la caz la caz, de a refuza plata integrală a acesteia, cu precizarea că trebuie să existe discuții prealabile purtate între părți pentru a se ajunge la un consens în raport de valoarea indemnizației școlare. 

Antico și Asociații SPRL vă stă la dispoziție pentru asistență în legatură cu analizarea situațiilor juridice ce pot să intervină între părinți și aceste instituții, atât la nivel național, cât și local, precum și pentru asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată – în măsura în care nu se va ajunge la un consens și vor exista rezilieri abuzive.

Pentru orice nelămurire sau întrebări referitoare la cele de mai sus, vă rugăm să ne contactați la datele mai jos rubricate:

  • Adresa: Bulevardul Ion Mihalache nr. 18, Et. 1, Sector 1, București;
  • Telefon: +40 213 134 403
  • Email: mantico@antico.ro

 

 

* Acest articol a fost întocmit de Antico&Asociații SPRL cu scopul de informare, nicidecum cu scopul de provocare/instigare.