Posibile schimbari importante pentru sectorul energiei regenerabile din Romania. Reintroducerea PPAs

In prezent, conform Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 (Legea), regula este ca tranzactiile pe piata concurentiala se desfasoara in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriul. Modul centralizat inseamna, in sensul legii, desfasurarea tranzactiilor intre operatorii economici intremediate de operatorul pietei de energie electrica sau de operatorul de transport in baza unor reguli aprobate de autoritatea competente.

In cazul Romaniei, operatorul pietei de energie electrica este OPCOM SA, iar autoritatea competenta sa emita reguli care afecteaza piata este ANRE.

Read more

PLATA FACTURILOR EMISE DE GRĂDINIȚELE/ȘCOLILE PRIVATE O OBLIGAȚIE A PĂRINȚILOR PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ?!

Prin instituirea stării de urgență prin Decretul nr. 195/2020 și prelungită prin Decretul nr. 240/2020, ca urmare a declarării pandemiei de Covid 19, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ (în care sunt incluse și grădinițele/școlile private) au fost suspendate.

Totodată, la data de 27 Aprilie 2020, Ministerul Educației și Cercetării a hotărât împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății ca, cursurile din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal să rămână suspendate – însă se va continua învățarea asistată de tehnologie până la data de 12 Iunie 2020, atunci când se vor încheia cursurile anului școlar.

Read more

COVID-19 SI IMPORTANTA CLAUZEI DE FORTA MAJORA DIN CONTRACTE

Infectia cu COVID- 19 este pe punctul de a deveni o pandemie, iar guvernele din lume iau masuri pentru a preveni sau a limita raspandirea, masuri care implica interzicerea frecventarii locurilor publice, carantina. Automat, consecintele acestor actiuni vor duce la intarzierea sau stoparea activitatii unor  intreprinderi. In contextul actual al raspandirii continue al virusului, va atragem atentia asupra cateva aspecte ce pot sa aiba impact asupra relatiilor contractuale de la nivelul unitatii dvs.

  1. Forta majora – riscul neexecutarii contractului comercial
Read more